czwartek, 23 lipca 2015

Paul Pitchford "ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA TRADYCJE WSCHODNIE I NOWOCZESNA WIEDZA O ŻYWIENIU"

Jestem mega podekscytowana, ponieważ właśnie otrzymałam zamówioną książkę Paula Pitchford'a pt."Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu". Słyszałam o niej bardzo wiele (same pozytywne opinie). Chciałabym Wam ją przedstawić i przybliżyć nieco jej tematykę. Kto wie może kogoś ten post przekona do jej zakupu i przy okazji do poszerzenia swojej wiedzy na temat odżywiania.

foto: www.dobre-ksiazki.com.pl/odzywianie-dla-zdrowia-p159794.html


Książka jest dość obszerna (773 strony + strona o autorze i kilka polecanych pozycji literaturowych), w miękkiej oprawie, bez kolorowych ilustracji. Składa się z wprowadzenia, pięciu części głównych, podsumowania, dodatków i indeksu przepisów kulinarnych, poniżej przedstawię krótko każdą z części.

Wprowadzenie - składa się z 3 rozdziałów poświęconych pełnowartościowemu pożywieniu, zintegrowanemu odżywianiu oraz dietetycznych kierunkach i wzorcach. Znajdziemy tam dużo przydatnych, podstawowych informacji, które są (jak sama nazwa wskazuje) świetnym wstępem i rozbudzeniem naszego głodu wiedzy o zdrowym i wartościowym jedzeniu.

Część I. Podstawy diagnozy i leczenia - z tej części dowiemy się podstaw o filozofii Yin - Yang oraz życiowej sile Qi (nie jestem wyznawczynią tej filozofii ale jako osoba ciekawa świata bardzo chętnie czytam o obcych kulturach, ponieważ często można się z nich kilku nowych rzeczy dowiedzieć). Następnie w tej części omawiane są: termiczna natura pokarmów i ludzi, budowanie odporności oraz nadmiary i niedobory.

Część II. Podstawy wiedzy o żywieniu - chyba każdy w szkole (przynajmniej ja w liceum - profil biologiczno - chemiczny) na lekcji biologii omawiał podstawowe składowe pokarmu, do czego są one potrzebne i jak człowiek je przyswaja. W tej książce opisane jest to oczywiście bardziej praktycznie :). Omawiana część składa się z rozdziałów poświęconych: przejściu na nową dietę, wodzie, białkach i witaminie B, olejom i tłuszczom, substancjom słodzącym, soli, przyprawom, witaminom i związkom mineralnym, produktom z pokarmów zielonych, łączeniem pokarmów, oczyszczaniu oraz żywieniu dzieci.

Część III. Pięć Elementów i systemy narządowe - część ta przedstawia chińską filozofię Pięciu Elementów omawiając każdy z nich (element drzewa, ognia, ziemi, metalu oraz wody) oraz ukazuje jakie mają powiązania z porami roku (element drzewa - wiosna, ognia - lato, ziemi - późne lato, metalu - jesień oraz wody- zima).

Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety - część ta poświęcona jest zaburzeniom poziomu cukru we krwi, żołądkowi i jelitom, zaburzeniom związanym z krwią, nowotworom i dietom regenerującym oraz innym chorobom zwyrodnieniowym.

Część V. Przepisy i właściwości żywności roślinnej - w tej części wyjaśniono zasadę gotowania wibracyjnego oraz właściwości zbóż, chleba, roślin strączkowych, orzechów i nasion, warzyw, kiełków, sałatek, wodorostów, zup, sosów, dodatków smakowych, mleka, deserów. Po każdym omówieniu danego produktu spożywczego np. w rozdziale o chlebie, podrozdziale chleb na naturalnym zakwasie znajdziemy pyszne przepisy na omawiany produkt (w przypadku chleba na naturalnym zakwasie, przepis na: zaczyn chlebowy, chleb na zakwasie, bułeczki do obiadu na zakwasie, czy nawet pizza na zakwasie.

Podsumowanie - wiadomo :)

Dodatki - Dodatek A. Program oczyszczania z pasożytów.
              Dodatek B. Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie.

Przypisy, Indeks przepisów kulinarnych oraz kilka słów o autorze.

To by było na tyle :) mam nadzieję, że chociaż troszeczkę udało mi się przybliżyć tematykę omawianej książki, osobiście gorąco ją polecam wszystkim osobom, które chcą dbać o swoje zdrowie.

O książce Pitchford'a dr n. med. Wiesława Stopińska napisała: „Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpłynąć na własne zdrowie”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz